Co to jest alkohol?
Chemicy i medycy substancję chemiczną uzyskiwaną w procesie fermentacji i destylacji nazywają alkoholem etylowym, w skrócie ETOH (C2H5OH). Ta substancja chemiczna posiada „wyjątkową moc” - w bardzo krótkim czasie po zażyciu może zmienić stan psychiczny człowieka. W swej czystej postaci jest to bezbarwny płyn o ostrym i piekącym zapachu, który dość szybko się utlenia i może zapłonąć błękitnym ogniem. Największe stężenie ETOH występuje w spirytusie, zawierającym 95% alkoholu etylowego. ETOH stanowi około 5% zawartości każdego kufla piwa, 12% zawartości każdej lampki wina i 40% każdego kieliszka wódki. Oznacza to, że gdy wypijesz małe piwo (250g), lampkę wina (100g) czy mały kieliszek wódki (25g) to za każdym razem zażywasz tą samą ilość alkoholu etylowego 10g ETOH. To właśnie te 10g ETOH powoduje „leciutki szmerek, „miły zawrót głowy”, „przyjemne rozluźnienie”. Znane nam dobrze aspekty psychologiczne picia alkoholu są wywoływane oddziaływaniem ETOH na te miejsca w naszym mózgu, które sterują naszymi uczuciami. Zawartość czystego alkoholu etylowego w napojach alkoholowych jest liczona w gramach i przeliczana na porcje standardowe:
10 g alkoholu etylowego = 1 porcja standardowa puszka piwa 0,33 l o mocy 4,4% to 1,45 porcji standardowej
puszka piwa 0,33 l o mocy 5,8% to 1,90 porcji standardowej
puszka piwa 0,33 l o mocy 8,1% to 2,67 porcji standardowej
kieliszek 100 g szampana(wina musującego) 9-12% to 0,9 1,2 porcji standardowej
butelka 0,75 l wina owocowego(gronowego) 9-12% to 6,75 9 porcji standardowych
kieliszek 50 g nalewki średnio 16% to 0,8 porcji standardowej
lampka 50 g koniaku średnio 40% to 2 porcje standardowe